Misją i głównym celem Krakowskiego Klastra Gastronomicznego jest wzmocnienie aktywności gospodarczej i podniesienie konkurencyjności firm zaangażowanych w powiązanie poprzez wspólną pracę nad ofertą żywności funkcjonalnej. Naszym atutem jest specjalizacja, doświadczenie i unikatowa wiedza. Produkty, jakie powstają w wyniku współpracy kierujemy głównie do branży HORECA zapraszamy do współpracy restauracje, kantyny, stołówki, firmy cateringowe.
Informacje o Krakowskim Klastrze Gastronomicznym
Krakowski Klaster Gastronomiczny to otwarta inicjatywa małopolskich firm i stowarzyszeń mająca na celu stworzenie oferty dań gotowych funkcjonalnych dla odbiorcy z branży HoReCa. KKG tworzą przedsiębiorcy z Małopolski, produkujący żywność posiadającą bioaktywne składniki, których korzystne właściwości zdrowotne zostały powszechnie uznane. Jednym z celów KKG jest stymulowanie aktywności badawczo-rozwojowej sektora MŚP, przedsiębiorstw działających na rynku spożywczym i gastronomicznym poprzez integrację środowiska biznesowego i badawczo-rozwojowego; dostarczanie miejsca i narzędzi do tworzenia innowacyjnych produktów spożywczych, promocja procesów proinnowacyjnych; kształcenie specjalistów dla branży technologii spożywczych i gastronomii, organizację warsztatów kulinarnych oraz certyfikację nowych produktów.
Dołącz do nas
Do Krakowskiego Klastra Gastronomicznego zapraszamy wszystkich przedsiębiorców z Małopolski, produkujących żywność posiadającą bioaktywne składniki o powszechnie znanych właściwościach zdrowotnych, otwartych na rozwój własnych firm poprzez innowacyjne działania, dywersyfikację działalności, zwiększenie przychodów i nawiązanie nowych kontaktów.
Wsparcie nauki
Krakowski Klaster Gastronomiczny pretenduje do miana instytucji współpracującej z podmiotami działającymi w zakresie badań i nauki o żywieniu człowieka. Stymulowanieaktywności badawczo-rozwojowej to jeden z ważniejszych celów Klastra.
Zapraszamy uczelnie, szkoły, stowarzyszenia, organizacje pozarządowe, prywatne instytucje działające w zakresie edukacji związanej z gastronomią i wiedzą o żywieniu człowieka.
Kuchnia centralna
W ramach działalności innowacyjnej Krakowskiego Klastra Gastronomicznego powstała wyposażona w nowoczesne urządzenia Kuchnia Centralna, wspólfinansowana ze środków unijnych. Celem jej funkcjonowania jest umożliwienie kooperującym przedsiębiorcom produkcji dań gotowych funkcjonalnych o cechach prozdrowotnych, na bazie świeżych komponentów i produktów z uwzględnieniem składników, w których specjalizują się członkowie Klastra.