Członkowie Krakowskiego Klastra Gastronomicznego

Alaska

Przedsiębiorstwo Alaska jest właścicielem sieci restauracji samoobsługowych pod marką Olimp działających na terenie całej Polski.Firma z siedzibą w Krakowie zarządza brandem Olimp nieprzerwanie od 2009 roku, wdrażając nowatorskie rozwiązania w zakresie receptur, obsługi Klienta, marketingu, logistyki.

 

Logo

Profibra Sp. z o.o.

Istnieje na rynku od czerwca 2011 roku. Głównym przedmiotem jej działania jest produkcja koncentratów i mieszanek na bazie ziemniaków z dodatkiem błonnika. To jeden z pierwszych w kraju producentów wzbogacający swoje produkty bazowe błonnikiem. Obecnie firma oferuje gotowe mieszanki do samodzielnego przyrządzenia w domu, dla klientów indywidualnych (mieszanki, na bazie których można przygotować dania mączne i ziemniaczane według własnych upodobań). Profibra jest także producentem makaronu oraz zdrowych przekąsek – ciastek, paluszków - wzbogaconych błonnikiem. Firma oferuje także uniwersalną przyprawę kuchenną zawierającą w składzie błonnik, bez zawartości glutaminianu sodu (zamiast tego użyty jest naturalny ekstrakt drożdżowy). Wszystkie produkty oferowane przez Profibrę mogą być spożywane przez osoby na diecie wegańskiej i wegetariańskiej. W ramach swojej działalności firma powołała Radę Naukową tj. zespół naukowców, dbających o najwyższą jakość zdrowotną powstających produktów spożywczych.

 

 

balador

Balador Polska

Istnieje w branży od marca 2012 r. Mimo krótkiego stażu, marka Balador prężnie działa na rynku HoReCa oferując różnego rodzaju mieszanki herbat ekspresowych - czarnych i zielonych, z dodatkiem wyłącznie naturalnych składników i aromatów. W swojej ofercie posiada zarówno odmiany tradycyjne, jak i bardziej oryginalne propozycje ze specjalnych serii SPA LINE oraz HEALTHY LINE. Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom i potrzebom rynku gastronomicznego, firma wzbogaciła swoją ofertę herbat o specjalnie dostosowane do potrzeb cateringowych gramatury.

 

 

Olimp

Przedsiębiorstwo z sukcesem i nieprzerwanie od 2007 r. prowadzi punkty gastronomiczne w Centrach Handlowych na terenie Krakowa; kawiarnio- lodziarnie „Point Frappe” (CH Zakopianka, CH Bonarka) oraz Manufakturę Lodową LOVIT w Rynku Podgórskim w Krakowie. „Point Frappe” oferuje szeroką gamę smakową lodów i deserów lodowych przyrządzanych na miejscu, oraz napoje ciepłe i zimne, Manufaktura Lodowa LOVIT produkuje lody domowe, rzemieślnicze, według autorskich receptur (ponad 50 smaków), wyłącznie z naturalnych składników, bez użycia sztucznych dodatków i barwników. Przedsiębiorstwo świadczy również usługi w zakresie organizacji obsługi cateringowej imprez.

 

 

smkc

Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników

Najstarsza organizacja branży gastronomicznej w Małopolsce, kultywująca tradycje sztuki kulinarnej i cukierniczej, integrująca środowiska kucharzy i cukierników, współtworząca nowy model kształcenia młodych kucharzy w porozumieniu z władzami i szkołami. W październiku 2010 r. Stowarzyszenie zostało wpisane do Rejestru Stowarzyszeń.

 

Molino

Firma powstała w 2009 roku. Została stworzona z myślą o wytwarzaniu zdrowej, świeżej, niskoprzetworzonej żywności. Podstawowymi produktami są tortille z pełnego ziarna kukurydzy oraz chrupkie beztłuszczowe przekąski – tostelle (rodzaj opłatków)wyrabiane na bazie tej samej masy. W swoich produktach Molino nie używa żadnych polepszaczy, utrwalaczy czy konserwantów. Do produkcji tortilli wykorzystywana jest kukurydza z pełnego przemiału, dzięki czemu są one bogate w błonnik. Molino to jedyny w Polsce producent, który wytwarza tortille według tradycyjnej receptury meksykańskiej.

logo_1

PPHU Agifa

To firma rodzinna, która powstała w 2009 roku z połączenia wiedzy technicznej i pasji do kawy. Dynamiczny rozwój firmy pozwolił na stworzenie zespołu, dla którego najważniejsza jest dbałości o wysoką jakość produktów i oferowanych usług. Sprowadzane z całego świata ziarna kawy wypalane są na bieżąco, w należącej do Agify palarni, dzięki czemu nie muszą być magazynowane i nie tracą swych najcenniejszych właściwości aromatycznych i smakowych.

 

 

makmar

F.H.U.P. Makmar-Pak

Od ponad 10 lat zajmuje się przemysłowym konfekcjonowaniem produktów spożywczych dla rynku gastronomicznego, spożywczego, reklamowego. Makmar-Pak jest dostawcą dla branży HoReCa, jak również firm transportowych ( w tym linii lotniczych), a także wykonawcą specjalnych zleceń reklamowych.